Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014

Μαγιάτικο Στεφάνι – Το Έθιμο της Πρωτομαγιάς

Ένα από τα πιο τυπικά έθιμα της Πρωτομαγιάς, το μαγιάτικο στεφάνι. Ο Μάιος παραμένει ο τελευταίος μήνας της δεύτερης εποχής του χρόνου. Και στη συνείδηση του ανθρώπου είναι συνδεδεμένος με την ανθοφορία των λουλουδιών. Κάπως έτσι έχει γίνει έθιμο το μαγιάτικο στεφάνι. Η παράδοση θέλει την πρωτομαγιά κάθε σπίτι να αποκτά το δικό του, κρεμασμένο έξω από την πόρτα του ή στο μπαλκόνι.

Οι ρίζες του συγκεκριμένου εθίμου εντοπίζονται στην αρχαιότητα. Στην ιερή πομπή των Ανθεστηρίων, οι Αθηναίοι βάδιζαν προς τον Παρθενώνα κρατώντας καλάθια με λουλούδια. Αλλά και στα Θαργήλια – τη γιορτή για τον Θαργηλίωνα, τον αντίστοιχο μήνα του Μαΐου- γιορτάζονταν η επιστροφή της Περσεφόνης από τον Άδη, με τους ανθρώπους επίσης να κρατούν κλαδιά με καρπούς, που θεωρούνται ρίζα του σημερινού εθίμου.

Επιπλέον, κάθε περιοχή εξέλιξε με τον δικό της τρόπο το έθιμο, καθώς οι κάτοικοι έβαζαν μία δική τους «πινελιά». Όπως για παράδειγμα στη Μικρά Ασία, όπου πέρα από τα λουλούδια στο στεφάνι έβαζαν και ένα σκόρδο για το «κακό μάτι», ένα αγκάθι για τον εχθρό και ένα στάχυ για την καλή σοδειά. Ή στα Δωδεκάνησα, όπου η παράδοση θέλει να μαζεύουν ένα λουλούδι που λέγεται «ανοιχτομάτης» και θεωρείται πως φέρνει καλοτυχία και υγεία.

Αν και σύμφωνα με το έθιμο η ημέρα αποτελεί ευκαιρία για να βρεθεί κανείς στην εξοχή και να μαζέψει τις... πρώτες ύλες για την κατασκευή ενός στεφανιού, οι περισσότεροι πλέον προτιμούν τις έτοιμες λύσεις. Για όποιον θέλει να τηρήσει την παράδοση κατά γράμμα, τα απαραίτητα υλικά είναι πολύ απλά. Λουλούδια, κλαδιά που θα αποτελέσουν τη βάση και σπάγκο ή σύρμα για να διακοσμηθεί το στεφάνι.

Πάλι για εκείνους που θέλουν να περάσουν μια μέρα διασκέδασης και δημιουργίας με τα παιδιά τους σας προτείνουμε μερικές ιδέες!!!

ΜΑΓΙΑΤΙΚΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΜΕ ΡΟΔΑ (από χαρτί)

rose-wreath-tutorial

1. Πάνω σε ένα χαρτάκι 4Χ4’’ ζωγραφίστε ένα σπιράλ

 Picture-1

2. Με ένα ψαλίδι κόψτε το προσεκτικά

Picture-2

3. Αρχίζοντας από την άκρια τυλίγετε σιγά σιγά

 Picture-3

4. Μέχρι την μέση

Picture-4

5. Στο τέλος βάλτε λίγη κόλλα

Picture-5

πάνω σε ένα χάρτινο στεφάνι κολλάμε τα ρόδα και είναι έτοιμο !!! Το δικό σας μπορείτε να το διαμορφώσετε όπως εσείς επιθυμείτε.

rose-wreath-tutorial

ΜΑΓΙΑΤΙΚΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΜΕ ΧΑΡΤΙΝΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΑΠΟ Paper Rolls

1. Θα χρειαστούμε εσωτερικά χαρτιού υγείας ή κουζίνας. Τα κόβουμε σε μικρούς κυλίνδρους και ψαλιδιάζουμε γύρω – γύρω και από τις δύο πλευρές όπως πιο κάτω.IMG_2980

2. Τα μπογιατίζουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν IMG_2983

3. Κάνουμε μικρές μπαλίτσες από εφημερίδες και τις τοποθετούμε στο εσωτερικό, έπειτα τις μπογιατίζουμε

IMG_2987

4. Σε ένα στεφάνι από χαρτόνι ή πολυστερίνη περνάμε σακούλα όπως στην πιο κάτω φωτογραφία

  IMG_2988

5. Έπειτα τοποθετούμε με κόλλα δίπλα δίπλα τα λουλούδια μαςIMG_2991

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜ. ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ 2012-14 Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template and web hosting