Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Κυπριακά έθιμα Θεοφανείων Η γιορτή των Θεοφανείων

Η γιορτή των Θεοφανείων ... τα Φώτα όπως λέμε στη Κύπρο. Μεγάλη γιορτή για την εκκλησία … Ο κόσμος πηγαίνει εκκλησία, παίρνει το Δρόσο (τον αγιασμό) τον οποίο πίνει και με αυτόν ραντίζει τα σπίτια του, τα χωράφια του, τις δουλειές του για να πάνε όλα καλά. Τα Φώτα φεύγουν και οι καλικάντζαροι ... και ο πιο σίγουρος τρόπος είναι να ρίξεις λουκάνικα και ξεροτίανα (λουκουμάδες) στη στέγη ... λέγοντας τα πιο κάτω:

”Τιτσί τιτσί λουκάνικο
κομμάτι ξεροτίανο
να φάτε τζιαί να φύετε”

Τα παιδιά λένε την πουλουστρίνα και τα κάλαντα των Θεοφανείων ... και τους δίνουν λεφτά. … “Καλημέρα τζιαί τα φώτα τζιαί την πουλουστρίνα πρώτα”

Ξεροτήανα ... οι κυπριακοί λουκουμάδες!

Xerotigana-2-600x450

Από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα επικρατεί η παράδοση στην Κύπρο την Παραμονή των Θεοφανείων, οι νοικοκυρές να ψήνουν λουκουμάδες (ξεροτήανα), που κανείς όμως δεν αγγίζει πριν μερικοί από αυτούς σκορπιστούν στην οροφή του σπιτιού για να "φάνε" οι καλικάντζαροι (ή "σκαλαπούνταροι") και να φύγουν (αφού σύμφωνα πάντα με την παράδοση αυτά τα ξωτικά είναι ελεύθερα και περιδιαβάζουν στα χωριά από την μέρα των ψυχών, στις 2 Νοεμβρίου). Επίσης τα παλιά χρόνια οι αγρότες συνήθιζαν να δίνουν μερικούς λουκουμάδες και στα ζώα τους, κυρίως στα βόδια, ως αναγνώριση του ολόχρονου μόχθου τους για την παραγωγή της γης.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜ. ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ 2012-14 Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template and web hosting