Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013

Η γιαγιά Σταυρούλα και η γιαγιά Φωτούλα φτιάχνουν ξεροτήανα

Ξεροτήανα

Παραδοσιακή συνταγή από την γιαγιά Σταυρούλα (Κυπερούντα)

LOUKOUMADES

Υλικά:

  • 6 ποτήρια αλεύρι
  • 4 ποτήρια νερό
  • 2 κουταλάκια του γλυκού b.p.
  • λίγο αλάτι
  • λάδι για τηγάνισμα
  • ζάχαρη ή μέλι ή έψημα

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μιά κούπα το νερό και το αλάτι. Ρίχνουμε το αλεύρι μαζί με το Baking Powder λίγο-λίγο και το κτυπούμε με το σύρμα να γίνει χυλός. Μετά βάζουμε το λάδι στη φωτιά να ζεσταθεί και με ένα βαθουλό κουτάλι βάζουμε λίγο χυλό κάθε φορά. Όταν ροδοκοκκινίσουν τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, για να στραγγίσει το λάδι. Τα βάζουμε σε πιατέλα και τους βάζουμε τη ζάχαρη. Μια άλλη προτίμηση είναι να τα βουτήξουμε μέσα στο μέλι ή στο έψημα.

Ξεροτήανα ταραχτά (Κοτσιάκαρες)

Παραδοσιακή συνταγή από την γιαγιά Φωτούλλα (Γιαλούσα)

ξεροτήανα

Υλικά:

  • Αλεύρι
  • αλάτι
  • χλιαρό νερό
  • λάδι για τηγάνισμα
  • ζάχαρη ή μέλι
  • κανέλλα / σταφιδάκια (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Βάζουμε το χλιαρό νερό σε βαθουλή λεκάνη. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει πυκνός χυλός. Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε κουταλιές και τις ρίχνουμε σε μπόλικο ζεστό λάδι. Τα αφήνουμε να ροδοκοκκινίσουν και μετά τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε. Τα σερβίρουμε με ζάχαρη ή μέλι.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜ. ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ 2012-14 Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template and web hosting